Cine detine viitorul in tehnologia informatiei?

Recenzie de Mirela Popescu, Manager Ensight Management Consulting

Jaron Lanier, autor al You Are Not a Gadget si Dawn of the New Everything, este considerat profetul din Silicon Valley, fiind preocupat constant de modul in care tehnologia modeleaza societatile si economia globala. In cartea Who owns the future, autorul trateaza subiecte complexe ce vizeaza algoritmii financiari, masinile autonome, sistemul economic inechitabil, toate reunite sub o idee centrala, anume modalitatea prin care tehnologia informatiei transforma societatea, cultura si economia globala.

Autorul pune sub semnul intrebarii capitalismul digital, modul in care acesta genereaza valoare economica si mai ales modalitatea in care aceasta informatie devine din ce in ce mai concentrata in “mana” catorva giganti informatici. Cartea se adreseaza celor interesati de viitor, de felul in care tehnologia distruge, dar si creaza locuri de munca, de necesitatea inventarii unui alt sistem de munca, retributie, ocupatie, viata pana la urma.  

Principalele idei formulate de catre autor sunt:

  • Tehnologia informatiei transforma societatea, efectele fiind vizibile deja in multiple industrii (media, divertisment, productie, medicina, etc). 
  • Tehnologia mediaza din ce in ce mai multe activitati economice, iar multe profesii vor disparea sau vor face obiectul celor mai putin calificati.
  • Diviziunea claselor sociale va fi mai pregnanta.
  • “Serverele sirena”, cele care domina retelele, valorizeaza de regula informatia generata de catre participantii din retea, fara a contribui in mod direct la crearea ei.
  • Oamenii ar trebui sa fie recompensati pentru valoarea, implicit pentru datele si informatiile pe care le genereaza.
  • Cum poate societatea determina un model economic mai echitabil, functional, “uman”, in aceasta era a tehnologiei ?

Odata cu dezvoltarea Internetului, acesta a directionat o parte semnificativa din valoarea economica generata catre o noua generatie de antreprenori care exploateaza avantajele tehnologiei, prin ceea ce autorul numeste “servere sirena”. Acestea sunt supercomputere, ca cele ale Google, Facebook, care ofera servicii de obicei la cost zero sau foarte redus. Pe Facebook ne impartasim experientele de viata cu prietenii, Google ne permite sa gasim rapid informatiile de care avem nevoie, Apple si Amazon ne permit acces rapid la carti si muzica… toate acestea la un cost mult mai scazut in comparatie cu mediul fizic.

In opinia autorului, puterea economica disproportionata este concentrata acum in jurul companiilor care detin aceste “servere sirena”, cele mai rapide/ puternice supercomputere, cu cel mai mare grad de acces la informatiile tuturor (Amazon, Google, Facebook, etc). Si totusi, unde este problema?

Autorul face o scurta comparatie intre forta de munca angajata in companiile “traditionale” precum GM (cca 220.000 de angajati) si cele “de tehnologie” precum Google (cca 53.000 de angajati) si valoare lor piata (Google valorand de sapte ori mai mult decat GM). Aceste “servere sirena” analizeaza datele si le utilizeaza pentru a obtine profit, dominand industrii precum serviciile financiare, social media, divertisment, dar fara a contribui in mod direct in procesul de generare a datelor.

Autorul remarca faptul ca aceste servere sirena profita de fapt de valoarea economica necompensata generata de milioanele de utilizatori (atunci cand Facebook sau Booking fac sugestii de cumparare, aceasta au la baza informatiile furnizate si colectate in mod gratuit, de catre utilizatori).

Lanier induce ideea de “demnitate economica”, potrivit careia companiile ar trebuie sa partajeze valoarea economica a acelor date impreuna cu indivizii care genereaza de fapt datele respective. Desi subiectul tratat este cat se poate de actual si profund, calea spre o economie a informatiei, care sa stabilizeze clasa de mijloc, pe de o parte, nu e tocmai clara, iar pe de alta parte va cere noi niveluri de maturitate, disciplina si responsabilitate colectiva.   

Cartea este disponibilă în Raftul Ensight Management Consulting de pe Carturesti.ro.