Know.Accelerate.Perform
Nr. 32, Octombrie 2009
Despre Noi Servicii Aboneaza-te Recomanda
Business Insight
Managementul stocurilor – O sursa de lichiditati pentru companii

Sorin Buga
Principal
Ensight Management Consulting


In contextul economic actual, un factor cheie al reducerii capitalului de lucru si a costurilor este cresterea eficientei managementului stocurilor. Surprinzator, foarte multe companii nu au considerat pana acum optimizarea stocurilor o prioritate. Un mare numar de manageri au crezut ca detin competente de management al stocurilor satisfacatoare si au ales sa isi optimizeze alte procese ale lantului de aprovizionare, cum ar fi elaborarea comenzii, productia si transportul.

Din experienta noastra, consideram ca aceasta abordare nu este gresita, ci mai degraba incompleta; in proiectele noastre de consultanta am observat ca firmele tind sa subestimeze beneficiile oferite de un bun management al stocurilor, mai ales ca acestea utilizeaza o pondere importanta a resurselor companiilor.

Unul dintre motivele acestei abordari este vizibilitatea redusa pe care o au managerii asupra politicilor si practicilor de gestiune a stocurilor de-a lungul lantului de aprovizionare. De exemplu, daca informatia necesara pentru a stabili nivelul minim al stocului nu este disponibila, este incorecta sau incompleta, efectele negative asupra costurilor, serviciilor si flexibilitatii vor fi dificil de observat.
• Multe companii nu au considerat optimizarea stocurilor o prioritate
• Firmele tind sa subestimeze beneficiile oferite de un bun management al stocurilor
• Reducerea nivelului stocurilor poate elibera capital de lucru, uneori cu mai mult de 30% din valoarea initiala a stocului

Probabil ca multe companii stiu ca reducerea nivelului stocurilor poate elibera capital de lucru, uneori cu mai mult de 30% din valoarea initiala a stocului, insa acest lucru nu este suficient.
Pentru a obtine rezultate concrete este nevoie de instrumente si metode de lucru care sa permita identificarea clara a punctelor de optimizare, atat in sensul scaderii nivelului de stoc, cat si in sensul cresterii, urmarind in permanenta adaptarea la cerere.

Managementul eficient al stocurilor are efecte benefice asupra lichiditatilor

In paralel cu cresterea profitabilitatii, actiunea de optimizare a managementului stocurilor poate avea si alte efecte pozitive asupra lichiditatilor, precum:
Reducerea costurilor de administrare: Mai putine stocuri reduc cheltuielile cu depozitarea, asigurarea, deteriorarea, etc.
O mai buna utilizare a activelor: Prin reducerea stocurilor se elibereaza capital de lucru si se reduc in mod semnificativ cheltuielile financiare. In anumite situatii se poate ajunge chiar la reducerea spatiilor de depozitare utilizate si a echipamentelor aferente prin reorganizarea structurilor de depozitare pe baze noi.
Costuri de operare reduse: Reducerea costurilor de depozitare, manipulare si incarcare optimizeaza costurile operationale, care in functie de tipul produselor si de viteza de rotatie a stocurilor pot reprezenta intre 0,2 si 3% din pretul de achizitie a produsului.
O relatie mai buna cu furnizorii: Comenzile planificate, previzibile sunt avantajoase pentru furnizori. Oferind furnizorilor posibilitatea sa livreze mai eficient, se pot obtine preturi mai bune, ceea ce duce la o crestere a profitabilitatii.
Cresterea veniturilor si a marjei brute: Sistemele informatice de optimizare a stocului pot creste volumul vanzarilor prin reducerea rupturilor de stoc. Volumul vanzarilor poate fi crescut si prin imbunatatirea mixului de produse realizat printr-o mai buna aliniere a serviciilor cu costurile asociate.
Un nivel mai ridicat al serviciilor oferite clientilor: Imbunatatirile aduse nivelului de servicii acordate clientilor, ca efect al unei disponibilitati de stoc adaptate cererii in mod natural, au drept consecinta cresterea loialitatii clientilor, cu efect multiplicator in timp, atat datorita repetarii cererii, cat si a referintei catre noi clienti.

» Pagina urmatoare

 
» Tendinte: Scurt indreptar al abordarii relatiei cu furnizorii

» Business Insight: Managementul stocurilor – O sursa de lichiditati pentru companii

» Opinia consultantului: Provocarea retailer-ilor romani – mentinerea cotei de piata si a profitabilitatii 
Contact

Adresa: Niro Business Center 184-186, Strada Traian, Cod. 024045, Bucuresti, Romania
Telefon: +4 031 4055468
Fax: +4 031 4055467
www.ensight.ro
 
 
Servicii Desre Noi Aboneaza-te Recomanda Romana Engleza